Stranice za pomoć

Kontaktirajte nas

Ako niste pronašli odgovor na vaše pitanje ili nas želite kontaktirati vezano uz portal, pišite nam.

Podnošenje prigovora elektroničkim putem #

Pravila podnošenja prigovora #

Prije podnošenja prigovora, pročitajte pravila korištenja portala Reklamacije.net. Uvjerite se da je prigovor koji šaljete trgovcu autentičan, doslijedan i relevantan te potkrijepljen dokazima kada je to moguće. Ne iznosite osobne informacije o sebi ili drugim osobama. Svi oni koji će biti u suprotnosti s ovim pravilima biti će uklonjeni.

Bilo da podnosite prigovor ili reklamaciju na proizvod ili uslugu, sadržaj zajedno sa slikama, opisima i vašem doživljaju trebaju biti od pomoći trgovcu u rješavanju vašeg prigovora. Opisivanje vašeg doživljaja je dobar način da navedete pozitivna i negativna mišljenja, ali slijedite pravila korištenja navedena ispod kada pišete vaš prigovor.

Uklonit ćemo sadržaj koji krši bilo koje pravilo o sadržaju navedeno u nastavku:

 • Oglašavanje. Ne koristite Reklamacije.net za oglašavanje, poput dodavanja linkova na druge internetske stranice ili kontakt podatake. Prigovori trebaju biti stvaran odraz vašeg iskustva kod trgovca kojem šaljete prigovor. Nemojte slati prigovore u namjeri da naštetite trgovcu.
 • Spam. Nemojte slati neželjene sadržaje. Pišite pouzdane i stvarne prigovore o svom iskustvu kod određenog trgovca. Ne uključujte promotivne ili komercijalne sadržaje, ne objavljujte isti sadržaj više puta i nemojte pisati reklamacije istom trgovcu s više korisničkih računa.
 • Telefonski brojevi, e-adrese ili URL-ovi. Da bismo spriječili objavljivanje prigovora s oglasima i neželjenim sadržajima, u sadržaju ne dopuštamo telefonske brojeve, e-mail adrese ni veze na druge internetske lokacije. Ako želite ažurirati kontakt podatke, e-mail adresu ili internetsku stranicu trgovca kojem pišete prigovor, upotrijebite vezu na profilnoj stranici trgovca Tražite nas da ažuriramo podatke da biste nam prijavili promjenu tih podataka.
 • Poruke nevezane uz temu. Nemojte slati prigovore na temelju tuđeg iskustva ni prigovore koje se ne odnose na trgovca kojem pišete prigovor. Reklamacije.net nisu mjesto za općenito komentiranje političkih i društvenih događaja ni za iznošenje osobnih tirada. Pogrešni podaci na Reklamacije.net ili je pravna osoba nekativna? Umjesto pisanja prigovora, prijavite taj podatak pomoću veze na profilnoj stranici trgovca Tražite nas da ažuriramo podatke.
 • Budite pristojni. Nemojte upotrebljavati nepristojan, svetogrdan ni uvredljiv rječnik. Uklonit ćemo i poruke koje predstavljaju napade na druge osobe.
 • Sukob interesa. Prigovori su najvrjedniji kada su napisani iskreno i bez predrasuda. Nemojte nuditi ni prihvaćati novac, proizvode ni usluge za pisanje prigovora o nekoj pravnoj osobi ni za pisanje negativnih prigovora o konkurentskoj tvrtci.
 • Nezakonit sadržaj. Nemojte objavljivati prigovore koje sadrže nezakoniti sadržaj ili veze na njega.
 • Sadržaj zaštićen autorskim pravima. Ne objavljujte prigovore koje krše prava drugih osoba, uključujući autorska prava. Da biste saznali više ili podnijeli prigovor u skladu sa trenutno važećim zakonskim propisima, proučite naše postupke koji se tiču autorskih prava.
 • Seksualno eksplicitni materijali. Ne dopuštamo poruke koje sadrže seksualno eksplicitne materijale. Nipošto ne dopuštamo ni sadržaje koje iskorištavaju djecu u seksualnom smislu ili ih prikazuju u seksualnom kontekstu. Ako naiđemo na takav sadržaj, uklonit ćemo poruku, zatvoriti račun i poslati izvješće nadležnom Centru za nestalu i iskorištavanu djecu i predstavnicima zakona.
 • Lažno predstavljanje. Nemojte objavljivati poruke u ime drugih korisnika i nemojte se lažno predstavljati, odnosno lažno predstavljati svoj odnos s trgovcem za koji podnosite prigovor.
 • Osobni i povjerljivi podaci. Nemojte objavljivati poruke koje sadrže osobne i povjerljive podatke drugih osoba, uključujući kontakt podatke, podatke o kreditnim karticama, brojeve osobnih iskaznica, podatke o vozačkim dozvolama itd.
 • Govor mržnje. Ne dopuštamo sadržaje koje su usmjerene protiv grupa ljudi zbog njihove rase, etničkog podrijetla, vjere, invalidnosti, spola, dobi, braniteljskog statusa, seksualne orijentacije ni spolnog identiteta.

Nisam siguran kome moram podnijeti prigovor? #

Ponekada može biti teško pronaći pravi naziv pravne osobe. Evo nekoliko savjeta:

 • Pogledajte na račun ili neki drugi dokument je li napisano ime trgovca ili pružatelja usluga.
 • Potražite na Reklamacije.net neke slične žalbe.
 • Upišite u Google ili neku drugu tražilicu naziv proizvoda koji ste kupili te pokušajte utvrditi radi li se o trgovcu ili tijelu javne vlasti kojem možete podnijeti prigovor.
 • Predlažemo da uvijek pogledate na račun ili na neki drugi način saznate ime pravne osobe. Pravne osobe su u našu bazu upisane pod pravim nazivima (ne tržišnim!) i naći ćete ih pod imenima pod kojima su upisane u registre. Također, da bi prigovor bio zakonski valjan morate upisati pravi naziv pravne osobe.
 • Ako zapnete, možete nas kontaktirati za pomoć.
Zašto su osim trgovaca uključena i tijela javne vlasti? #

Tijela javne vlasti pružaju usluge građanima i dužna su pružati kvalitetnu uslugu. Osim toga mnoge tvrtke su i dalje u javnom vlasništvu i kao takva spadaju u javni sektor.

Ne pronalazite pravnu osobu kojoj želite podnijeti prigovor? #

Molimo vas da nas kontaktirate te nam kažite naziv pravne osobe koju ne možete pronaći na popisu a ukoliko ste već pronašli e-mail adresu za reklamacije pošaljite nam detalje jer će nam to mnogo pomoći u pokrivanju svih pravnih osoba u Republici Hrvatskoj.

Prigovor treba biti jasan, sažet i fokusiran na važne stvari? #

Predlažemo da prigovori koje pišete budu fokusirani na bit problema. Pokušajte biti što precizniji u opisivanju situacije, navedite:

 • prodajno mjesto
 • datum i vrijeme
 • broj računa
 • naziv proizvoda ili usluge
 • opis reklamacije

U vašem prigovoru nemojte pisati:

 • o stvarima koje nisu od velikog značaja za konkretan slučaj
 • npr. često kupujem u tom dućanu
 • osobna imena (trgovca ili službenika)
 • izjave koje bi mogle naštetiti ugledu ili vrijeđati druge
 • vaše osobne podatke (OIB, kućna adresa, broj telefona).

Ako ipak pošaljete zabranjene informacije, možda ćemo biti prisiljeni ukloniti vaš zahtjev kako ne bi kršili odredbe kaznenog zakona koji se odnosi na klevetanje, a to će biti štetno i za vas i za nas. Kratke i sažete poruke tijelima vlasti pomažu u razumijevanju koje informacije tražite, što znači da odgovor možete dobiti brže.

Košta li me išta podnošenje pisanog prigovora?#

Ne. Korištenje Reklamacije.net portala je besplatno.

Kako brzo mogu očekivati odgovor? #

Nakon slanja pisanog prigovora pravna osoba će dobiti na službeni email Vaš prigovor te svi trgovci ili pružatelji usluga zakonski moraju na zaprimljene potrošaču odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana. Ako pravna osoba ne odgovori u zakonskom roku na portalu označite da još uvijek čekate odgovor. Ukoliko pravna osoba ne odgovori na Vaš prigovor drugi posjetitelji će imati uvid u Vaš slučaj i on će služiti kao informacija drugim potrošačima o poslovanju te pravne osobe.

Što ako nikada ne dobijem odogovor? #

U slučaju da ste nezadovoljni s odgovorom trgovca ili u slučaju da niste dobili odgovor u propisanom roku, putem portala Reklamacije.net možete uputiti drugostupanjsku žalbu, ali ovaj put naslovljeno na Povjerenstvo za reklamacije.

Ako je odgovor Povjerenstva za reklamacije nepovoljan za vas ili ga ne zaprimite u propisanom roku od 30 dana od Povjerenstva za reklamacije, možete uputiti novi prigovor, ali ovaj put trećestupanjskom tijelu.

Što ako nisam zadovoljan s odgovorom koji sam dobio? #
Ako ste nezadovoljni s odgovorom, pročitajte savjete na stranici Nezadovoljni ste dobivenim odgovorom?
Mogu li podnijeti prigovor u tajnosti (da ne bude objavljen)? #

Ne. Komunikacija na portalu je javna i svi korisnici koji koriste portal prihvaćaju je kao takvu. Svrha portala je i informiranje građana a to ostvaruje kroz posredovanu javnu komunikaciju između pravnih osoba i građana.

Kako se administrira i moderira sadržaj na portalu? #

Svi sadržaji neprimjereni javnoj komunikaciji biti će uklonjeni s portala. Sadržaji koji nisu sukladni Zakonu o elektroničkim medijima također će biti uklonjeni s portala. Moderatori će uklanjati i sadržaje koje će smatrati off topic raspravama, nepotrebnim političkim diskusijama ili reklamiranjem određenih proizvoda ili usluga.

Što ako nisam zadovoljan s odgovorom koji sam dobio? #
Ako ste nezadovoljni s odgovorom, pročitajte savjete na stranici Nezadovoljni ste dobivenim odgovorom?
Whether you're going to a place or you own one, you want ratings, reviews, photos, and recommendations that are helpful and trustworthy. Reviewing a place is a great way to share both positive and negative opinions. But please follow the policies listed below when writing your review.

Dalje, čitajte o vašoj privatnosti -->